Persverklaring

#FuckFlex Persverklaring

Huurdersdag Bond Precaire Woonvormen in Utrecht op 17 Juni.

15 juni 2017

Het Utrechts Flexspektakel: Aandacht voor tijdelijke huurders

De Bond Precaire Woonvormen (BPW) organiseert op 17 juni een Huurdersdag in de Kargadoor te Utrecht, met workshops en praktische tips en tools. We gaan dieper in op de flexibilisering van wonen en werken, peilen de gevolgen van flexwonen en bieden een perspectief voor een bredere strijd voor bestaanszekerheid.

Alles Flex?

Net als op werkgebied, verschuift de norm van het huren van vast naar flex. Het huidige politieke beleid zorgt voor steeds meer vormen van flexhuren, variërend van antikraak en tijdelijke verhuur, tot vijfjarige jongerencontracten of de Student Hotels die inmiddels in alle grote steden grof geld verdienen aan de woningnood onder studenten. Alle vormen flexhuur hebben gemeen dat de huurders rechten inleveren en er woononzekerheid voor in de plaats krijgen. Zo wordt het ‘normale’ huurcontract voor onbepaalde tijd langzaam maar zeker verdrongen door wegwerpcontracten.

Met onzekere contracten op je werk en in je woning kun je geen bestaan opbouwen. De BPW zet dus de hakken in het zand! Samen met huurders strijden wij voor stabiele, goede en betaalbare huisvesting voor iedereen.

Solidariteitsnetwerken

Tijdens deze speciale huurdersdag leggen we samen met flexhuurders en woonspecialisten uit wat de veranderingen in het huurrecht en de uitbreiding van flexcontracten gaan betekenen voor gewone huurders en voor het leven in de stad Utrecht. Daarnaast presenteren we onze nieuwe brochure Haal je woonrecht met BPW waarin we met een gemakkelijk te volgen stappenplan huurders helpen om zich kunnen organiseren in een lokaal solidariteitsnetwerk om gezamenlijk voor hun recht op betaalbare en stabiele woonruimte op te komen. 

FuckFlex

Tijdens deze dag leren huurders hoe zij zich kunnen organiseren in een (lokaal) solidariteitsnetwerk om voor hun recht op wonen en de stad op te komen. Ook de campagne #FuckFlex word gelanceerd. Naast inkomensonzekerheid door de flexibilisering van werk is er nu ook woononzekerheid door flexwonen. Deze twee vormen van onzekerheid versterken elkaar. Wie flexwerkt, is vaak aangewezen op flexibele woonruimte, en andersom. Wij willen niet dat er een wegwerpgroep van flexnomaden gaat ontstaan. Daarom: #FuckFlex! Voor de inspiratie word gekeken naar de activiteiten van andere groepen in de strijd voor bestaanszekerheid en worden mogelijke samenwerkingsverbanden onderzocht.

Met bijdragen van, De Frontlinie, FNV Young & United, Niet te Koop en Doorbraak.

Praktische informatie

Woon je tijdelijk, onzeker of te duur? Informeer en organiseer jezelf en kom 17 juni van 14:00 tot 18:00 naar De Kargadoor in Utrecht, Oudegracht 36. De toegang is gratis.

Deze bijeenkomst is georganiseerd in het kader van Huurdersparticipatie en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht. De campagne #fuckflex is mede mogelijk gemaakt door Alertfonds.


NOOT VOOR DE PERS NIET VOOR PUBLICATIE:

Neem voor meer informatie over de campagne #fuckflex contact op:
Email: contact@bondprecairewoonvormen.nl
Telefoon: Abel Heijkamp – 06-47686543

Lees meer op: http://bondprecairewoonvormen.nl/2017/06/flexspektakel-utrecht-huurdersdag-17-juni/

Lees hier de PDF van de Persverklaring.